Горох широко застосовується по всьому світі, адже це дуже корисна рослина. З нього можна приготувати безліч смачних і поживних страв, як традиційних, так і, наприклад, вегетаріанських. Будучи рослиною досить вибагливим, він вимагає уваги в вирощуванні, але результат того вартий. До того ж горох хороший і в свіжому вигляді, так і після заморозки його зелені стручки не втрачають ні смаку, ні більшої частини поживних речовин.

Назва рослини походить від стародавнього індійського слова «гаршаті», що означає тертий. У давні часи його терли для отримання борошна.

У Китаї раніше боби гороху символізували родючість і багатство.

Існує думка, що прізвище Цицерон було створено від латинського слова «цицеро» — «горох», так як у родича відомого Цицерона на носі була родимка, яка була дуже схожа на горошину. Щоб вшанувати цю схожість прізвища з назвою рослини він замовив срібний кубок, на якому було нанесено його ім’я, а замість прізвища зображена горошина. Після цього він навіть іноді заміняв своє прізвище малюнком горошини.

В середині 11 століття рослина була поширена по всій Англії.

В період Середньовіччя горох був однією з головних складових раціону більшості людей, поряд з бобами і сочевицею.

У 17-18 століттях жителі Англії вивели нові сорти рослини — садовий і англійський горох.

У 16 столітті у Франції горох разом з підсмаженим свинячим салом був улюбленим блюдом як короля, так і звичайних громадян.

8. Величезні кількості рослини вирощували в Ярославській губернії

9. Особливо припав до душі горох німцям. Безліч страв готували з даної рослини, а в меню солдатів внесли навіть горохову ковбасу.

10. У 2005 році, за великим опитуваннями було виявлено, що горох є сьомим улюбленим овочем британців.

З усіх овочів горох займає другу позицію за кількістю білка, що входить до його складу.

У 2004-2005 роках на космічній станції були вирощені репродукції бобів гороху в умовах невагомості.

Горох здатний знищити величезне судно. Така ситуація сталася з океанським пароплавом «Дніпро», який потрапив на рифи і в результаті отримав невелику пробоїну. Великої загрози це не представляло, якби не горох, який був у всіх трюмах судна. Вода потрапила в усі трюми, горох почав стрімко розбухати і залізна арматура судна не витримала такого великого тиску.

Горох раніше мав велике значення на весіллі. У Польщі горох був основною весільною стравою, з якою іноді учасники весілля навіть танцювали.

У Росії при вході в будинок після вінчання молодят було прийнято їх легко бити гороховими батогами.

За легендою, коли вигнаний з райських земель Адам вперше орав землю, він плакав, і на місцях, куди впали його сльози виріс горох.

Продовольча компанія "Поділля"