Соняшник (Heliantus annuus L.) – одна з найцінніших сільськогосподарських культур. Це основна олійна культура в нашій країні. На його частку припадає близько 70% площ посіву всіх олійних культур.

– У кошику соняшника 2000 квіток! Звідси можна вирахувати урожайність. Беремо 2000 квіток, тобто насінин на рослину. Множимо на масу 1000 – 50 грам і ще раз на 50 тис. рослин на гектарі і отримуємо 5 т/га урожайності. Тут правда є маленька проблема – у нас нема 50 г середньої маси 1000 насінин.

– Батьківщиною соняшника вважають Північну Америку, а саме – Мексику. Так-так, наш з Вами улюбленець таки засланий козачок Джон. А до нас в Україну був завезений у середині 18 ст.

– Україна посідає перше в світі місце по валовому виробництві соняшника, яке в минулому році стало близько 13,5 млн. тон. І в той же ж час, по урожайності нам ще є куди рости, адже при площі близько 6 млн. га і валових зборах 13,5 млн. тон – середня урожайність коливається близько 2,3 т/га. Той же Китай, тим часом, ще у 2014 році збирав 2,6 т/га.

– Соняшник дає найбільший вихід олії з гектара у порівнянні з іншими олійними культурами. Це й не дивно, адже олійність нових гібридів соняшника може досягати 60%. Але в цьому, 2017 році, фермери вперше масово зустрінуться з проблемою недостатнього вмісту олії. Зараз вересень, соняшник ще не весь зібрали, а виробники масово заявляють то про 36%, то взагалі про 30% олійності, коли стандартом мінімально 46%. Приймають такий соняшник зі знижкою 1 – 2 тис. грн./т. Я вважаю, що саме низький вміст олії та менша урожайність ніж у 2016 році на фоні максимальної за всю історію площі соняшника стане стримуючим фактором для ціни. А я нагадую, що посіяли в цьому році більше 6 млн. гектар, спеціалісти називають цифру 6,3 млн. гектар. При такій площі і минулорічній врожайності ми мали б завалити весь світ соняшником і, відповідно, ціни б на нього не було.

– Потенціал урожайності соняшника наближається до 6  т/га. Насіннєві компанії постійно вражають нас цифрами зі своїх демоцентрів. Та ж сама Сингента повідомляє про 56 ц/га гібриду Конді.

Продовольча компанія "Поділля"